857 Sokak. No:17 Anadolu İşhanı Kat:5/18 Konak / İZMİR
Yirmi birinci yüzyılda, hızlı bir değişimin ve yeniden yapılanmanın içinde olan dünyamızda , bir toplumun geleceği eğitime , bilimsel bilgi üretimine , teknolojiye ve demokrasi kültürüne bağlıdır. Bilimin , teknoloji ve demokrasi kültürünün ön koşulu ise çağdaş , laik ve demokratik eğitim ile kültürel gelişmedir. Gelişen bir ülkede , hukukun üstünlüğünün , çoğulcu- katılımcı , laik ve özgürlükçü demokrasinin yerleşmesinde, çağdaş eğitimin ve kültürel gelişmenin önemli bir yeri vardır. Bilimsel, sanatsal, sosyal ve kültürel alanlardaki etkinlikleri ile vakfımızın, toplumumuzun gelişmesine, çağdaşlaşmasına, katılımcı demokrasiye katkıda bulunacağı inancındayız. Bilgi , sevgi ve hoşgörünün Hatay kültürünün gelişmesindeki öneminden hareketle, bu birlikteliği gerçekleştirmekteyiz. Bununla, Hatay toplumunun kültürünün , çağdaş ve evrensel kültürel gelişmelere katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Özünde sevgi , hoşgörü .aydınlanma, laiklik ve özgür düşünce vardır. Bu nedenle vakfımız, Hatay kültürünün çağdaş kültürel gelişmeler içerisinde yerini alması için, özgür düşünce ve özgür birey temeline dayalı ve farklı kültürlerin barış, dostluk ve karşılıklı saygı anlayışı içinde gerçekleştirilecek kültürel çalışmaların önemine inanmakta ve bu konuda gerekli etkinlikleri yapmayı amaçlamaktadır.
Hatay Sosyal,Kültür,Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Bu vakıf senedinin altında adları,soyadları ve imzaları bulunan kurucular Hatay Sosyal,Kültür,Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adı altında bir vakıf kurmuşlardır.
b1.Günümüzün hızla değişen dünyasında özgür düşünceli,laik,bilgili ve demokrasi bilinciyle yoğrulmuş bir toplumun yetiştirilmesi için Hataylı gençlerin eğitim ve öğretim çalışmalarına burs ve her türlü maddi yardımlarla katkıda bulunmayı amaçlar.
b2.Hatay kültürünün temelini oluşturan insan sevgisine,emeğine saygılı,yardımlaşma ve dayanışma duygusuna sahip erdemli ve hoşgörülü bir toplum oluşturulması için gerekli ortamı yaratmak,aktivitelerde bulunmayı amaçlar.
Vakfın amacına ulaşması için, yasal sınırlamalar içinde ve yasaya aykırı olmamak koşulu ile miktar ve değeri sınırlanmamış olarak ,malları taşınır ve taşınmaz malları, intifa hakkını, bağış,vasiyet ya da diğerine bağlı tasarruflar ile sağlar arası anlaşmalar yolu ile edinmeye bunları satın almaya, kiralamaya ,kullanmaya, edindiklerini satmaya, devretmeye, temliğe, ferağa, gelirlerini, kiralarını almaya, harcamaya,vakfın varlığındaki taşınmazları yada gelirlerini kullanmaya, yatırımları özgülemeye, vakfın amacına aykırı olmamak ve o amaca kısmen ya da bütünü ile özgülenmek koşulu ile yapılan bağışları,vasiyet ya da başkaca tasarruflarla edindiği taşınır,taşınmaz malları ve paraları yönetmeye, her türlü menkul değerleri, intifa senetlerine ve başka hisse temsil eden, ekonomik değer taşıyan belge ve malları almaya,satmaya,rehnetmeye,gelirlerini almaya,harcamaya,Türk vakıflarla anlaşmalar yapmaya,yardım almaya,bu yardımı sağlamak için görüşmeler, ön anlaşmalar yapmaya ,amaçlarına harcayacağı gelirleri arttırmak için ortaklıklar kurmaya, ortak olmaya,katılmaya,bu tür kuruluşlardaki gelir ve kar paylarını almaya,yatırımlarda kullanmaya,mülkiyetten taşınmaz rehni dahil her türlü teminatı almaya,bunları tesise ve çözmeye, bunu için taşınır ve taşınmaz malları rehnetmeye, rehine vermeye, bunların üzerlerinde ipotekler kurmaya,vakfın amacı ile ilgili üretim ve hizmet birimlerini kurmaya,işletmeye,kiralamaya,ortak olmaya,işletilmekte olanlara katkıda bulunmaya,özetle vakfın amaçlarını gerçekleştirebilmesi ve çalıştırılması için yararlı, gerekli,zorunlu bütün tüzel ve yasal girişimleri yapmaya,her türlü tasarrufları işletmeleri ve sözleşmeleri doğrudan ya da temsil yoluyla yapmaya,Medeni Kanunun 46.maddesi gereğince izinli ve yetkilidir.
Vakfın bu yetkileri ve gelirleri M.K. nun 903 yasa ile değişik hükümleri ile yasaklanmış amaçlar için kullanılamaz.
Vakfın Merkezi İzmir’dedir.Vakıf,yasal gerekleri yerine getirerek gerekli gördüğü yerlerde yurtiçinde ve dışında şubeler,temsilcilikler açabilir. Koordinatörler görevlendirebilir. Adresini değiştirebilir. Vakfın açık adresi: Mucibur Rahman sok.no:17 k:5 D:18 Anadolu İşhanı Konak /İZMİR
Vakfın kuruluş malvarlığı Kurucular Kurulu ile üyeler tarafından vakfa özgülenmiş bulunan 5.000.000.000.TL.sı olup amacına uygun olarak bağışlanacak ya da ölüme bağlı tasarruflarla bırakılacak her türlü taşınır ya da taşınmaz mallar,nakit,her çeşit kıymetli evrak,kambiyo senetleri,tahviller,hisse senetleri,işletme iştirakleri ve benzeri değerler vakfın malvarlığını oluşturur.
Cari, idame ve idare ya da öteki harcamalar, vakfın gelirlerinin % 20(yüzde yirmi)sini aşamaz.
Okunan 7.madde üzerinde görüşme açıldı, söz alan olmadı.Yapılan oylamada 7.maddenin yeni şekli oybirliğiyle kabul edildi.
Vakıf şu kurullardan oluşur
Vakıf senedinde asaleten veya vekaleten imzası bulunan üyeler ile sonradan mütevelli heyeti üyeliğine kabul edilen kişilerden oluşur.
Mütevelli heyeti, Vakfın en yetkili karar organıdır
Yönetim kurulu, Mütevelli heyeti tarafından vakıf mütevelli heyeti üyeleri arasından iki yıl süre için seçilen 5 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin mevzuatta aranan nitelikleri taşıması şarttır. Yönetim Kurulu üyeleri seçimi, kapalı oy, açık tasnif sistemi şeklinde yapılır. İki yıllık hizmet süresini tamamlayan yönetim kurulu üyeleri, yeniden seçilebilir. Yönetim Kurulu üyelerinin eksilmesi halinde, yedek üyeler, aldıkları oy sayısına göre asil üyeliğe çağrılır.
Yönetim Kurulu üyeliği ücretsizdir.
Yönetim kurulu ayda bir sefer olağan toplanır. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ile toplanır. Başkan, gerekli gördüğü haller için, üç gün önceden haber vermek suretiyle, yönetim kurulunu aylık olağan toplantı dışında da çağırabilir. Yönetim kurulu oy çokluğu ile kararları alır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Yönetim kurulunun her toplantısı ve alınan kararları karar defterine yazılır ve o anda toplantıda oylamaya katılan yönetim kurulu üyeleri karar defterini imzalar. Alınan kararlara karşı itirazı olan üyeler itirazlarını deftere kayıt ederek imzalar. Yönetim kurulu kendi aralarında yapacağı görev bölümü gizli oy açık tasnif ile , bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter ve bir sayman üye seçer. Yönetim kurulu başkanı vakıf genel başkanıdır.
Yönetim Kurulu, vakfın amacına ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uymakla mükelleftir. Aksi halde, yasal müeyyideler uygulanacaktır.
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır.
Denetleme Kurulu ; Mütevelli heyetince iki yıl süre için mütevelli heyeti üyeleri arasından seçilen üç asıl, bir yedek üyeden oluşur. Denetim kurulu üyelerine ücret ödenmez. Asıl üyelikten boşalma olduğunda, yerine oy alma sırasına göre yedek üye göreve çağrılır. Denetleme kurulu kendi aralarında bir başkan seçer ve yönetim kuruluna bilgi verir
Denetleme Kurulu,vakfın Yönetim ve Denetim işletmesiyle ilgili bütün işleri denetler, defter kayıt ve belgeleri inceler,hesap dönemi itibariyle hazırlayacağı raporu Genel Kurul a sunar.
Vakfın amaçlarının gerçekleşmesi doğrultusunda üstün hizmetleriyle tanınan ve bu alanda katkıları olan kişiler Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel Kurul kararı ile Onur Kurulu üyeliğine seçilebilir
Vakfın amaçları doğrultusunda hazırlanan ve hazırlanacak projeler doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzeyde uzmanlıklarıyla tanınan kişiler Yönetim Kuruluna danışmanlık yapmak üzere Yönetim Kurulunca seçilirler. Bilim Danışma kurulu,Yönetim Kurulunun çalışmalarında Danışman niteliğinde yardım ve önerilerde bulunur.
Vakfın Yönetimi ve Vakıf İşlerinin yürütülmesi amacıyla bir Vakıf Genel Müdürü ve en çok iki Genel Müdür Yardımcısı ile İdari Personel, Yönetim Kurulunca hazırlanacak Yönetmelik gereğince Yönetim Kurulunca atanabilir. Bu personele hizmetleri karşılında ücret ödenir.
Vakıf senedinde belirtilen amacı benimseyen, genel kurulca belirlenen giriş aidatını ödeyen ve aşağıda belirtilen niteliklere sahip kişiler , vakfa üye olabilir
Her üye, herhangi bir süre ve zamanla sınırlı olmaksızın ,dilediği zaman,üyelikten ayrılabilir.İstifa dilekçesinin verildiği tarihte, üye ayrılmış sayılır.İstifanın hüküm doğurması için,kabulü gerekmez
Üye aşağıdaki hallerde,üyelikten çıkartılır:
Ne kadar küçük olursa olsun her eylem, zorluk çekenlerin hayatlarında dünyalar kadar fark yaratabilir.